emaamilaave.blogg.se

Ett sammarbete mellan naturkunskap och religion på Kungsgårdsgymnasiet.

Diskussion: Förändringen i den svenska lagstiftningen

Kategori: Allmänt

I tidigare inlägg tog vi upp hur en del icke-religiösa moralfilosofer hävdar att livet börjar först efter födelsen eller ännu senare. Många religiösa människor anser dock att livets helighet börjar vid befruktningen. Den svenska lagstiftningen säger att efter den 12 graviditetsveckan krävs en prövning för abort. Detta säger oss att det svenska samhället anser att livets början sker efter den 12 graviditetsveckan, då organen börjar utvecklats hos fostret. En prövning för abort kan göras fram till vecka 27, då särskilda krav behövs för att kunna utföra en abort. Barnet har efter detta en chans att överleva utanför livmodern och anses därför vara livsduglig.

Hur skulle de svenska abortlagen påverkas av de olika synerna på när ett foster räknas som en individ med rättigheter? Detta kommer vi nu att diskutera genom spekulationer, för att kunna skilja mig mellan de olika åsikterna angående lämpliga aborttillfällen.

Om vår samhällssyn angående abort skulle ha liknat de icke-religiösa moralfilosoferna tror vi inte att det skulle finnas någon restriktion för när det är för sent att göra abort. Detta gäller så länge barnet inte har fötts eller utvecklats till det senare spädbarns åldern och visar tecken på att vara fullständigt mänsklig. Ett foster anses inte ha några mänskliga rättigheter förrän det har fått fullständig medvetande eller utvecklats till ett spädbarn. Detta tror vi skulle upplösa eller i alla fall uppskjuta den prövningstid som finns med i den svenska lagstiftningen. Den etiska och moraliska problematiken angående om det är rätt att döda redan födda spädbarn på moralfilosofernas grunder skulle uppkomma som en aktiv debatt. Det skulle även vara svårt att avgöra när ett spädbarn visar tecken på full medvetande. 

Om den aktuella samhällssynen var att livet är heligt från och med befruktningen tvivlar vi på att abort skulle vara tillåtet. Istället skulle man satsa mer resurser för att stödja åtgärder som familjeplanering, preventivmedel, samt stödsamtal inför graviditeten. Dock tror vi att abort skulle kunna tillåtas vid vissa extremfall, dvs om födelsen exempelvis skulle innebära komplikationer för modern eller barnet. Denna religiösa synen på abort skulle reflekteras i lagstiftningen, därmed skulle vår abortlag få större likheter med abortlagen i länder såsom Irland och Polen. Om Sveriges lagstiftning skulle luta sig åt den riktningen, skulle allt fler kvinnor börja resa utomlands, framför allt våra grannländer, för att få göra abort lagligt. Dock kan vi inte vara säkra på att de som vill göra abort alltid väljer att åka utomlands, vissa kanske skulle föredra att få ingreppet utfört olagligt. Därmed kan man säga att en förbjudning för abort skulle öka efterfrågan på olaglig abort och därmed förstora den svarta markanden här i Sverige.

KOMMENTARER:

  • Pernilla säger:
    2014-02-18 | 19:24:52

    Ta gärna upp de här ickereligiösa moralfilosoferna, som ni refererar och försök visa hur deras resonemang leder till den slutsatsen, som ni skriver, att abort skulle vara tillåtet även sent i graviditeten och till och med att man skulle få göra sig av med oönskade spädbarn (!!)
    Era resonemang är intressanta. var lite tydligare när ni visar hur ni har kommit fram till dem, bara.

Kommentera inlägget här: